Sökord, nyckelord eller keywords. Kärt barn har många namn men oavsett etikett är orden avgörande byggstenar för att bli hittad på Google. Här får du sammanfattningen som hjälper dig få snurr på sökordstänket.

Från enskilda ord till sökfras

Först och främst, det handlar inte längre bara om ord. Sökmotorerna har blivit så pass smarta att de förstår sammanhang. Det gör att längre sökningar, fraser eller hela meningar, blir ett allt vanligare sökbeteende. Vi söker ofta i form av frågor, som rubriken på den här artikeln till exempel: vad är ett sökord och hur ska jag använda dem?

Börja alltid med sökordsanalysen

All SEO-optimering börjar med någon typ av datainsamling med målet att få en fördjupad förståelse för en målgrupp. I det här fallet handlar det om att göra en sökordsanalys. Vill du veta hur, klicka här. Resultatet av en analys blir en lista på ord och fraser som är relevanta för just dina besökare. Med listan i hand kan du börja skriva på din sida. Googles algoritmer trålar sedan din färdiga text och hittar ord och fraser som verkar hänga ihop med vad användaren sökte på. Om det är en bra matchning får sidan poäng som stärker rankingen för just den sökningen. Och det är ju kanon. Men det viktigaste är att orden placeras på strategiskt rätt ställen eftersom rätt ord på rätt plats ger dig högre poäng. 

Här placerar du sökorden

Så vad är då rätt ställe? Dessa har i alla fall högst prio hos Google:

Tips för bra SEO-copy

Verktyg som hjälper dig identifiera sökord

Den som söker skall finna, som man så fint säger. Vi hjälper dig gärna på traven, det är bara att slänga iväg ett mail.