Triggerfish har som webbyrå i ett av våra senaste större projekt fått möjligheten att jobba med WordPress VIP, en hostingplattform för större företag och organisationer som drivs av företaget bakom WordPress, Automattic.

Vad är då den egentliga skillnaden mellan WordPress.com, WordPress.org och WordPress VIP? Här nedan försöker vi reda ut de olika begreppen och avslutningsvis sammanfatta våra tankar om den process och det arbetssätt som krävs för att tillmötesgå WordPress VIP’s krav.

WordPress.com

Den stora bloggplattformen som drivs och driftas av WordPress VIP. Det är på wordpress.com som du som privatperson kan skapa din egna blogg gratis. Plattformen hanterar b.la. över 409 miljoner sidvisningar i månaden.

Saxat från Wikipedia:

…här kan man skapa en egen blogg gratis. WordPress.com bygger på WordPress och merparten av all kod som utvecklats till tjänsten släpps som tillägg i enlighet med GPL-licensen. På wordpress.com är användaren begränsad till de teman och tillägg som Automattic har valt att aktivera.

WordPress.org

WordPress.org är själva programvaran som vi, WordPress.com och WordPress VIP använder för att drifta och bygga anpassade webbplatser. Med WordPress.org finns t.ex. inga begränsningar när det gäller vilka teman och tillägg som får installeras.

WordPress VIP

WordPress VIP har ett helt annat tänk när det kommer till att drifta webbplatser. Förutom själva driften så har de lösningar för kodgranskning och support med ett distribuerat team runtom i världen. Utöver att ha ett högklassigt supportteam redo dygnet runt så har man även en egen kontaktperson i projektet som driver projektrelaterade frågor och fördelning av interna resurser hos VIP.

Driften och teamet är specialiserat på WordPress – vilket innebär att de har en väldigt säker, optimerad och högpresterande drift.

Lärdomar att jobba med WordPress VIP

Från en utvecklares perspektiv innebär det vissa skillnader när det kommer till hur man bygger och sätter upp en webbplats. Webbplatsens kod måste vara skriven enligt de WordPress standarder som finns tillgängliga, endast plugins godkända av VIP får användas och ditt tema samt plugins måste klara listan av s.k. ”Blockers, Warnings, and Notices” som finns dokumenterade här. Utöver detta så granskar teamet på WordPress VIP varje kodrad från oss och i tilläggen för att garantera optimal säkerhet och prestanda.

Sammanfattningsvis så har det varit lärorikt och utmanande att jobba mot WordPress VIP. Det var så klart en inlärningskurva som till största del beror på ett annat arbetssätt än det vi är vana med, där vi bland annat har tagit ett eget högt säkerhetstänk till en ny nivå. En av de största fördelarna var att vi fick ett bollplank i komplexa frågor från utvecklare som är med och utvecklar kärnan i WordPress.

Ser fram emot fler projekt tillsammans med WordPress VIP.