I tisdags lanserades WordPress 4.6 med versionsnamnet ”Pepper”. Som alltid så kommer versionsnamnet ifrån jazzens värld. Den här gången hedras saxofonisten Park Frederick “Pepper” Adams III.
Kundnytta
I den nya versionen är det framför allt två uppdateringar som våra kunder kommer märka störst skillnad av:
Inbyggda typsnitt istället för Google Fonts
WordPress använder inte längre Google Fonts för att ladda in externa typsnitt, utan istället utnyttjas användarens inbyggda standard-typsnitt. Detta medför att gränssnittet på vissa enheter och operativsystem ser lite annorlunda ut då olika operativsystem och enheter har olika standard-typsnitt.
För de som använt WordPress offline kommer detta som en positiv nyhet då gränssnittet i vissa fall kan snabbas upp en hel del, då varje sidladdning inte längre behöver vänta på ett anrop till Google Fonts som till slut avbryts på grund av tidsgränsen. Detta har upplevts som ett så jobbigt problem att det till och med skapats tillägg för att lösa det.
Länkar kontrolleras automatiskt
Länkar i editorn kontrolleras numera automatiskt för att hjälpa redaktörer att inte skriva in felaktiga länkar.
Bakom kulisserna
För de av oss som är utvecklare så kommer flera trevliga uppdateringar som förbättrar prestanda och multisite stöd och hjälper oss följa standarder.
WP_Term_Query
Den nya klassen WP_Term_Query ersätter framför allt kod som tidigare legat i get_terms. Detta gör att det nu finns ett mer standardiserat sätt för att hämta och söka efter termer som liknar det sätt som vi idag använder WP_Query och WP_User_Query.
Det medför även en stor prestandaförbättring då vi tidigare endast hade get_terms, som led av ganska rejäla prestandaproblem, att använda oss av.
Ett mer robust HTTP API
I WordPress HTTP API har det gjorts stora underliggande förändringar. Det tidigare WordPress-specifika HTTP-biblioteket som underhölls av framför allt Ryan McCue och Dion Hulse har nu ersatts av open-source biblioteket Requests, vilket är utvecklat av tidigare nämnd Ryan McCue.
Dessa förändringar inkluderar förbättrad prestanda, bättre support för HTTP-standarder och möjliggör saker som parallella anrop.
För mer information om förändringar så har Ryan skrivit ett inlägg på make.wordpress.org.
Bättre multisite-stöd
Vi har även fått två nya klasser, WP_Site_Query och WP_Network_Query, som avsevärt förbättrar hur vi t.ex. hämtar data från andra siter i ett nätverk. Dessa klasser har även gjort så att data som hämtas med dessa kan cache:as och att det finns en standard för hur detta ska göras.
Hela inlägget om releasen hittar ni här.
Här kan ni även läsa om den senaste säkerhetsuppdateringen 4.6.1.
Uppdatera er webbplats i WordPress
Varje uppdatering av WordPress är viktig för att webbplatsen ska kunna hålla en hög säkerhetsnivå. Är ni kund hos oss och saknar avtal för uppdatering av WordPress? Hör av er till vår support så hjälper vi er att uppdatera er webbplats!