Under hösten och vintern har det kommit två uppdateringar som betytt mycket för alla oss som dagligen jobbar med WordPress.

Basie och Parker, som de två uppdateringarna heter. 3.7, eller Basie, kom under hösten och Parker som en tidig julklapp nu i december. Uppdateringarna är fullpackade med ny funktionalitet som bland annat bättre språkhantering, uppdaterad algoritm för säkrare lösenord, samt två nya standardteman: Twenty Thirteen och Twenty Fourteen.

Nedan kan du läsa mer om tre av de större förändringarna i båda versionerna: Automatiska uppdateringar, sökning baserad på relevans samt ett redesignat administrationsgränssnitt.

Automatiska uppdateringar

WordPress 3.7 introducerar automatiska uppdateringar av nya versioner inom samma kärna.
Detta betyder att du slipper ödsla tid på att hålla koll och manuellt uppdatera till de mindre men ack så viktiga säkerhetsversionerna. De större versionssläppen (3.8, 3.9 osv) måste dock fortfarande uppdateras manuellt.

Sökning baserad på relevans

Att den inbyggda sökningen har varit mindre bra och kritiserad (Yoast – WordPress search) är ingen nyhet.
Det finns plugins som Relevanssi eller Search Everything som förbättrar funktionaliteten och är minst sagt nödvändiga om din webbplats är beroende av en intern sökmotor. Så när jag såg nyheten om den förbättrade söklogiken i 3.7 tändes hoppet om en ännu bättre WordPress-värld.

Så, vad har förbättrats? Precis som rubriken skvallrar om – relevans. Istället för att sortera inlägg och sidor efter publiceringsdatum, vilket tenderar att prioritera inlägg före sidor, kommer resultatet att sorteras efter vilket innehåll som är mest relevant till din sökterm.

Redesignat administrationsgränssnitt

WordPress administrationsgränssnitt har alltid varit trevligt att jobba i, men då det bland annat inte varit responsivt kändes det som att det var på tiden att en uppdaterad design lanserades. I version 3.8 har de levererat ett gränssnitt som är luftigare, innehåller en klart förbättrad widgethantering och som framförallt anpassar sig till den enhet du sitter och jobbar med. Gillar du inte det nya standardfärgschemat? Inga problem, det finns 8 st olika du kan välja mellan för att göra din WordPress-upplevelse mer personlig.

För dig som vill läsa vidare om uppdateringarna…

Version 3.7: http://wordpress.org/news/2013/10/basie/
Version 3.8: http://wordpress.org/news/2013/12/parker/

… och för dig som vill ha ännu mer koll

För de som är intresserade av att följa arbetet med WordPress kärna rekommenderar jag att läsa den officiella utvecklarbloggen.

Utöver det jag har gått igenom ovan så har hundratals buggar och fixar korrigerats i båda versionerna. Ett tips för de som vill ha lite mer kött på benen kan läsa mer här och här.