Genom åren har vi stött på en del myter kring WordPress. I detta blogginlägg slår vi hål på de fem vanligaste myterna om WordPress.

1. WordPress är en bloggplattform

Den kanske mest använda och även felaktiga myten om WordPress. Ja, WordPress var från början en plattform för att hantera bloggar. Man kan säga att fram till 2008 var WordPress fokuserade på bloggare men sedan dess har man förflyttat fokus till att bli ett fullfjädrat CMS.

Förespråkare för andra plattformar, som Drupal ägnar sig (tyvärr) fortfarande åt att försöka hålla denna myt vid liv. Argumenten är dock rätt svaga idag, speciellt när man tittar på respektive plattforms storlek avseende användande. WordPress är idag världens överlägset största CMS (mer än 25% marknadsandel) för företag och organisationer har totalt över 1 miljard nedladdningar av plugins.

2. WordPress är inte säkert

WordPress är världens största plattform och när säkerhetshål blir kända gillar media att skriva om det. Det hamnar ofta på löpet om någon hackat WordPress. Senaste skrev Internetworld om detta och det gällde då webbplatser som inte var uppdaterade. I och med det stora antalet användare sprids informationen snabbt.

Det finns även en aspekt att det är en relativt hög ROI om man lyckas hacka sig in i WordPress eller något av alla plugins som finns, i och med det stora antalet webbplatser på samma kodbas. WordPress har historiskt varit och är även idag frekvent utsatt för attacker av olika slag. Säkerhetshål som uppdagas täpps igen relativt omgående – ofta redan dagen efter kännedom om problemet. Detta i form av en officiell säkerhetsrelease som görs tillgänglig för nedladdning – eller installeras automatiskt till och med.

WordPress out of the box – dvs utan några plugin installerade, är extremt säker! Risken för attacker kommer när man kombinerar olika plugins och teman. Köper man ett tema för 5 dollar och lastar på med egna plugins kommer risken att öka markant.

På Triggerfish är vi alltid noga med att minimera antalet plugins som vi använder. Vi använder bara plugins som vi anser är väldigt säkra och oftast är det bara ca 5 plugins som krävs i våra nya webbprojekt. Det viktiga när man väljer ett plugin är att det har ett högt antal nedladdningar, har bra reviews samt hålls uppdaterad.

Det är viktigt att hålla sin installation konstant uppdaterad. På Triggerfish uppdaterar vi våra kunders installationer ca. 4 gånger per år. WordPress kommer med små och stora uppdateringar och vår analys sedan 2012 är att det kommer ca. 4 lite större uppdateringar per år. Vi brukar vänta någon månad från en större release innan vi uppdaterar.

Som med all affärskritisk IT måste man som bolag ha en säkerhetspolicy och det gäller även OpenSource.

3. WordPress är inte för större bolag

Anledningen till denna myt är en kombination av myt ett och två ovan. Utöver det har förvaltning och vidareutveckling tidigare varit ett problem för många företag.

Idag används WordPress av många stora bolag och organisationer och vi har väldigt svårt att hitta begränsningar. Ofta är trafikmängden på webbplatsen ett större problem än bolagets storlek.

Problemet är inte specifikt för WordPress – utan gäller så klart all typ av drift av webbplatser. Ju fler besökare – ju viktigare är kunskapen om att kunna skala sin drift. Som tur är har vi på Triggerfish koll på detta! Mer om det i ett senare inlägg.

4. WordPress passar inte e-handel

WordPress var väl ett sisådär alternativ fram till 2012 men idag finns t.ex. pluginet WooCommerce som har mer än 11 miljoner nedladdningar. Idag går allt som är ”bokningsbart” att bygga med WordPress och WooCommerce. Förr var det hanterbart med mindre än 200 artiklar men idag är antal transaktioner per sekund ett större problem än antalet artiklar.

Då WordPress är så pass dominant finns det redan många färdiga eller förberedda kopplingar/integrationer med andra system i e-handels värdekedja. I sin enklaste form kan man med lätthet starta upp en liten e-handel på mindre än 2 timmar.

5. WordPress passar inte för komplexa webbprojekt

WordPress – men även OpenSource i allmänhet har setts som ett ”mindre bra” alternativ till de proprietära systemen avseende möjligheten att bygga riktigt avancerade webbplatser.

Avseende just WordPress har det tidigare kanske krävts en del ”kreativa beslut” för att kunna uppfylla komplexa funktionella krav för webbplatser.

Idag finns det installationer med hundratals webbplatser i samma nätverk. WordPress går utmärkt att integrera med affärssystem, ekonomisystem, CRM, databaser och betallösningar. Man kan även använda avancerade behörigheter för användarroller och grupper.

Det för många (även för oss så klart) efterlängtade WordPress APIet skeppades slutligen i version 4.4. Detta API gör det ännu enklare att bygga integrationer mellan WordPress och andra system. Ett typiskt nytt användningsområde skulle kunna vara att agera administrativ plattform för t.ex appar.

Om vi tänker att man tidigare integrerat WordPress med andra system kan vi nu med detta API i stället tänka oss det omvända, att andra system kan integreras med WordPress!

Nedan är en liten lista på roliga bolag som använder WordPress idag.