Har ransomware-attacken mot Tietoevry fått dig att fundera på din egen verksamhets cybersäkerhet? Här är sammanfattningen du behöver för att både kickstarta samtalen internt, och avgöra när det är smartast att ta hjälp.

Men först, vad är egentligen cyberattacker?

Enkelt förklarat är en cyberattack ett medvetet försök att infiltrera och skada ett informationssystem. Genom en kombination av taktiker, tekniker och tillvägagångssätt försöker cyberbrottslingar utnyttja svagheter i system, och stjäla, korrumpera eller låsa data. Det kan drabba både företag och dig som individ, därför är cybersäkerhet inte bara en fråga för stora organisationer utan en fråga för alla.

Att mota cybertjuvar i grind kräver engagemang från hela organisationen 

Ökad cybersäkerhet handlar om att genomföra insatser på bred front, och vilka de blir beror såklart på vilken verksamhet du har. Här kommer 7 stabila tips att utgå ifrån.

1. Ta för vana att säkerhetskopiera din data

Att förlora arbete och konfidentiella uppgifter drabbar inte bara dig personligen, det drabbar också ofta företaget ekonomiskt. Även företagets rykte kan stå på spel. Se därför till att alltid säkerhetskopiera det du behöver.  

2. Kryptera data när du delar eller laddar upp den online 

Vi delar filer och information som aldrig förr. Använd alltid VPN om sådant finns, kryptera överföringar eller använd en molnlagringstjänst som ger end-to-end-kryptering. Om du använder programvaran för att kryptera datan innan du lagrar den online, måste du också se till att hålla krypteringsnyckeln säker. 

3. Håll ordning på konton, behörigheter och lösenord

För att hindra angripare från att ta sig in med hjälp av existerande konton behöver ni ha kontroll över användarkonton och tilldelade behörigheter. En viktig del är att ha starka autentiseringsfunktioner samt att vara medveten om att lösenord ofta är en sårbarhet som en angripare gärna utnyttjar. Lägg till tvåfaktorautentisering om ni inte redan har det.

4. Scanna löpande efter sårbarheter, vi kan hjälpa dig tolka resultaten

Det kostar mycket mer att förlora data än att skydda dem genom att investera i högkvalitativ programvara och andra digitala verktyg som löpande kan upptäcka säkerhetshål och svagheter. Men, lika viktigt som det är att scanna av läget, är det också att tolka och utvärdera analyserna och resultaten. Vi hjälper ofta kunder med detta, samt att kontinuerligt prioritera och åtgärda det som behövs.

5. Häng med i säkerhetsuppdateringarna (eller låt oss göra det åt dig) 

En utebliven säkerhetsuppdatering är som att lämna dörren på glänt för allt från spam till illasinnade attacker. Många angripare söker nämligen aktivt efter system som innehåller kända sårbarheter, de övervakar också de säkerhetsuppdateringar som leverantörer publicerar. För att minska risken att en angripare utnyttjar kända sårbarheter i mjukvaran är det viktigt att installera säkerhetsuppdateringar så snart det är möjligt. När vi bygger och förvaltar webbplatser ser vi självklart till att de senaste säkerhetsuppdateringarna är installerade i varje enskilt system.

6. Omsätt incidenthanteringsplanen i praktiken

Oavsett hur säker infrastruktur ni har, har varje nätverk fortfarande sårbarheter som kan utnyttjas. Vet alla vad som gäller om så är fallet? IT-personal och säkerhetspartners ska känna till sina ansvarsområden, roller och uppgifter när ett säkerhetsintrång inträffar. Oavsett om det handlar om ransomware eller något annat intrång kan ett snabbt svar göra stor skillnad.  

7. Upprätta ömsesidiga cybersäkerhetspolicyer med affärspartners 

Senaste tidens attacker visar med all tydlighet att brottsliga handlingar inte behöver börja i ditt knä, men problemet hamnar där i slutändan ändå. Därför är det otroligt viktigt att ha strikta policys med alla affärspartners om hur cybersäkerheten hanteras. Samordningsfrågor och rollfördelningar ska vara solklara långt innan en attack sker. 

Outsourca skyddsbehoven till någon som kan ämnet

Det är ingen idé att hymla om att det alltid är betydligt smartare att låta experter försöka stänga alla dörrar som går INNAN en attack, än att på eget bevåg hantera svallvågorna efter en attack. Vi vet att cybersäkerhet kan vara en stor utmaning för företag, inte bara kompetensmässigt utan också kostnadsmässigt. Men, att din data hamnar i fel händer är en kostnadspost du inte vill ha med i nästa budgetsamtal. 

Vi hjälper dig därför gärna fundera på hur du med små eller stora insatser kan göra ditt företags digitala liv till en säkrare plats.

Kontakta oss