Inför vår medverkan på Internetdagarna träffade vi Maria Zerihoun som skrev en artikel om oss. Du kan läsa hela artikeln här.

Först ut om WordPress i Sverige är Triggerfish. Vi träffades en gråkall oktoberdag på deras kontor, med en hänförande utsikt över Gamla Stan. Jag ville veta lite om varför de jobbar med WordPress, hur de ser på marknaden och framtiden och varför de valt att sponsra både WordCamp 2015 och WordPressdagen (Internetdagarna 2014).

2010 bestämde sig Triggerfish för att överge sitt egenutvecklade Triggerweb för att satsa på att bli bäst på WordPress. Vad som avgjorde beslutet var främst konceptet med Open Source och all kunskap som fanns tillgänglig i WP-community.

Idag har man kommit långt när det gäller WordPress-utveckling med egna tillägg och avancerade kundanpassade lösningar samt en väl utarbetad process.

veckans-medarbetare-jakob

Vårt mål är att ta in WordPress i finrummen och göra den rumsren, säger vd Jakob Pernvik. Och med finrum menar han de stora börsbolagen, de som oftast använder sig av Epi.

– Hos de stora aktörerna är fördomarna kring WordPress att det ser ut som och upplevs som en blogghemsida som dessutom lider av säkerhetsluckor. Men något har hänt de senaste åren även här. Många av de stora bolagen vill pröva på ett projekt i WordPress och blir därefter förtjusta. Det leder till fler och större uppdrag men också högre krav. Och det är där vi kommer in i bilden, säger han och ler.

Vad jag tycker är lite intressant med Triggerfishs värdeerbjudande är att de även erbjuder kunden drift, support och något som jag själv tycker är viktigt, nämligen utbildning i både WordPress (allmänt) och i produkten (webbplatsen). –Våra förvaltningstjänster är något vi märker att många kunder vill ha. Den är en slags försäkring att webbplatsen alltid kommer att vara uppe samt att kunden alltid kan ringa eller maila oss för att få hjälp med allt från rena användarfrågor till mer tekniskt komplexa problem, berättar Ann-Sofi Nääs, projektledare på Triggerfish. –Utbildningarna i WordPress och webplatsen handlar om att ge kunden makten över sin webbplats. De är ju de som ska driva den och det gör de bäst själva. Vi hjälper dem på vägen och finns här när de vill lära sig mer och för de som önskar hjälper vi såklart till med löpande administration av webbplaten.

Hur ser Triggerfish:arna på WordPress nutid och framtid? Och finns det förresten någon webbsatsning som de rekommenderar att kunden inte ska använda sig av WordPress idag?

Idag finns det egentligen ingen anledning att inte välja WordPress menar Per Forsberg utvecklare på Triggerfish. – Visst, en del saker med avancerade behörighetsnivåer, mediabiblioteket och hantering av komplexa språkversioner behöver man tänka till lite på för att få det bra, men WordPress fixar det mesta (och ibland bättre än sina konkurrenter).

– Men vår erfarenhet är att kunden bör överväga en annan plattform än WordPress när de behöver komplex rollhantering som t ex vid intranät för större bolag eller när det är A & O att ingen kommer åt all information bakom inlogg. Om inget annat kan man lösa det genom en hybridlösning. Vi har lyckats bryta lite ny mark när det gäller säkerhet för hantering av dokument, ett mer komplext mediabibiliotek som vi är djävligt nöjda med….

Vad kommer mer i framtiden då?

Det är svårt att säga vad som blir det nya i framtiden men en del trender som är här kommer bli alltmer tydliga är Triggerfish analys av läget 2015.

Varför har Triggerfish valt att sponsra det årliga WordCamp i Norrköping och WordPressdagen under Internetdagarna?

För oss är WordPress-community viktigt av olika anledningar, svarar Jakob Pernvik. – På WordCamp får vi en möjlighet att visa upp oss som en WordPress-byrå som vill ge tillbaka till WP-community. Sånt gillas och vi har märkt att de hjälper oss att hitta nya kompetenser när vi behöver växa. Med WordPressdagen på Internetdagarna, når vi utanför den omedelbara WP-kretsen och kan sticka ut lite från mängden av WordPress-byråer genom att presentera oss för potentiella nya kunder och medarbetare i ett WordPressammanhang.

Och avslutningsvis, vilket är ert bästa råd till någon som vill köra igång ett WordPressprojekt idag?

Fler Triggerfish-tips:

Tre bra sajterna för inspiration;

Design-, teknik-, utvecklingsinsbloggar vi följer:

Webdesigninspiration vi rekommenderar: