Vi letar ständigt efter nya sätt att förbättra vår arbetsprocess och deployprocess. Efter att ha nosat på Trellis-stacken ett tag så gjorde vi slag i saken och bytte från vårt egna tema till Sage och Trellis-stacken, tillsammans med Bedrock-boilerplate. Så här har det gått.

Största fördelarna med Sage

Trellis-stacken kändes som ett bra nästa steg eftersom vi på ett enklare sätt kunde strukturera vår kod och separera presentation och logik. Stacken underhålls av företaget Roots som är ett känt namn i WordPress-communityt.  I januari 2019 skedde bytet och vi såg direkt flera positiva aspekter.

Vi har även skapat en fork av Sage som gör att vi kan jobba mer effektivt. Vi adderade då ny funktionalitet, dock tillräckligt lite för att fortfarande lätt kunna uppdatera till nya Sage-versioner i framtiden.

Säkert och smidigt med Bedrock

Vi har även implementerat Bedrock som då separerar WordPress och “wp-content” på ett bättre sätt än en vanlig wp-installation. Här används också composer för att uppdatera WordPress men också plugins eller andra tema-specifika php-bibliotek. Vi har även fått enklare miljöspecifik konfiguration med dotenv och säkrare webbplatser då konfigurationsfiler inte ligger i webbroten

Sparar tid med Trellis

Att deploya med Trellis har även det underlättat en hel del. Nu kan vi enkelt och smidigt deploya saker lokalt från terminalen. 

Ett år senare – det har vi lärt oss

Att gå från eget tema till Sage och Trellis har varit, och är, en spännande utmaning. Lärdomarna har haglat tätt men här är de främsta.

Sage:

Summa summarum? Vi är riktigt nöjda med skiftet och ser att vi kommer använda Trellis/Bedrock/Sage ett bra tag framöver.

Tycker du vi är på rätt spår och vill joina vårt team?

Just nu söker vi utvecklare – sök jobbet här!