Det är mycket som är upp och ner i världen just nu. Två som ändå har målet klart för sig är Kevin Fridman och Patrik Johansson. De har nu gjort ungefär hälften av sin 10 veckor långa praktikperiod på Triggerfish. Så här tänker de kring sin LIA och drömjobbet som utvecklare. 

Praktiken ett startskott för arbetslivet

Kevin och Patrik går på utbildningen Webbutvecklare Fullstack Open Source på Nackademin, en yrkeshögskola där en stor del praktik är inlagd i studierna. Skolans grundtanke är att man lär sig bäst genom att omsätta sina kunskaper i verkligheten så snabbt som möjligt, därav lärande i arbete – LIA. 

När Kevin var på jakt efter praktikplats hade han bilden av sin arbetsgivare klar för sig.
– Jag sökte efter ett seriöst företag som var kompetenta och gick i linje med utbildningens innehåll. 

Patrik ville i sin tur se hur livet på byrå kunde te sig.
– Jag ville testa hur det var att jobba på en webbyrå eftersom det ur min synvinkel är där de roligaste uppdragen verkar finnas. Det är en stor kontrast mot att jobba på en it-avdelning med endast utveckling av interna system.

Båda är också överens om att företagskulturen har varit en viktig del i valet av praktikplats.
– Triggerfish var i rätt storlek som företag. Det är inte för litet och därför saknar struktur, och inte för stort så att du försvinner i mängden. Men det som vägde tyngst var intrycket och bilden jag fick under intervjun hos Triggerfish. Det betyder mycket för mig att jobba med bra människor, vilket Triggerfish anställda verkar vara, säger Patrik.

Olika vägar in till utbildningen

Så varför vill ni utbilda er till utvecklare?

– Anledningen till att jag började utbildningen var dubbel. Dels var jag trött på mitt gamla jobb som lastbilschaufför och dels inspirerades jag av att min mamma arbetar som BI-utvecklare. Det började med att jag tog en programmeringskurs och tyckte det var väldigt stimulerande så jag körde vidare, säger Kevin.

Det som lockar mest är problemlösningen och att få ta del av den kreativa processen

Kevin Fridman

– Jag har sedan flera år tillbaka tyckt det var roligt att skapa hemsidor med allt vad det innebär. Det som lockar mest är problemlösningen och att få ta del av den kreativa processen. Sen är intrycket att utvecklare trivs väldigt bra på sitt arbete, med sättet de arbetar på i grupp, arbetstider och lön, fortsätter Patrik.

Lär sig massor, trots distansen

Praktikperioden drog igång ungefär en månad efter att corona gjorde intåg på riktigt i Sverige. Eftersom alla på Triggerfish jobbar hemifrån så gör även Patrik och Kevin det. Trots distansen och det udda utgångsläget så är de eniga om att de lär sig väldigt mycket ändå.
– Jag har fått en inblick i hur det är att jobba med ett projektets alla delar, från projektledningens första fas till färdigställande och överlämning av produkt. Jag har även fått uppgifter som lärt mig om de senaste teknikerna och hur man använder dem för att bygga vidare på sitt projekt, berättar Kevin.
Patrik fortsätter.
– Triggerfish är uppdaterade på olika utvecklingsverktyg och de lägger mycket energi på att effektivisera processerna. Det är verkligen något som känns bra att få ta del av då man vill lära sig de smartaste arbetssätten.

Patrik Johansson

Bästa tipsen – läs på och lär dig Mac

Plugg och verklighet kan ibland ligga en bit ifrån varandra men det är inget som varken Kevin eller Patrik känt av hittills.
– Vår lärare har lärt oss många relevanta och aktuella verktyg, sådana som även Triggerfish använder, säger Patrik.
– Mitt tips är att läsa på lite extra om WordPress & PHP. Man får såklart en handledare här men det är aldrig fel att komma lite extra förberedd, menar Kevin.
– Och om du använder något annat än Mac så behöver du tänka om eftersom allt på Triggerfish är anpassat efter det, lägger Patrik till med ett leende.

Man känner sig verkligen “hemma” direkt. Det som sticker ut för mig är att Triggerfish verkligen värnar om sina anställda, vilket jag inte haft på mina tidigare arbetsplatser

Praktikperioden pågår fram till mitten av juni och både Kevin och Patrik är överens om att de gärna skulle jobba på Triggerfish i framtiden. Ödmjuka kollegor som tar sig tid att svara på frågor är en anledning, och fler finns. 
– Man känner sig verkligen “hemma” direkt. Det som sticker ut för mig är att Triggerfish verkligen värnar om sina anställda, vilket jag inte haft på mina tidigare arbetsplatser, säger Kevin.

Till sist, har ni några tips på hur vi på Triggerfish kan förbättra vår LIA?
– Inte just nu, säger Patrik. Men lite mindre corona i världen hade ju inte skadat, avslutar han.