Förr eller senare hade det hänt ändå. Att jobba på distans på heltid, alltså. Pandemin satte expressfart på en rörelse som tidigare var starkt förknippad med “sköna lirare” som roddade marknadsföringsjobb från en strand. Tog ett dopp. Tog ett möte. Men nu är det andra tider. Distansjobb sker från svärföräldrarna, i sommarstugan eller ja, hemma.

Hos oss har tanken om distansjobb dock legat och pyrt i några år. Vi har i omgångar haft både fasta kollegor och frilansare som jobbat från andra ställen än vårt kontor i Stockholm. Utvecklare i Norrköping och Linköping, en designer i Västerås och en annan satt tidigare i New York, en VD (jag själv) på Mallorca, en skribent på Bali. Det har alltid fungerat bra, ändå har kontoret känts som det givna navet kring vilka alla våra aktiviteter kretsat. 

Sedan kom 2020 och corona. Sedan kom visst 2021. Och kvar var corona.

Men om 2020 var omställningens år så handlar 2021 om att en gång för alla cementera det nya normala. Det är därför vi nu lanserar Triggerfish Nomad.

Vi vill utmana idéen om att plats alltid spelar roll. För oss blir Triggerfish Nomad ett begrepp som visar vilka möjligheter som finns när det kommer till vad enskilda medarbetare behöver för att utföra sitt jobb. Ibland krävs fysiska möten, på kontoret, med kollegorna. Ibland är det hemma för enklare logistik och bättre fokus. Ibland är det med resväskan i näven. (Efter pandemin alltså!).

Så varför nu?

Ja, den enklaste förklaringen stavas teknik. I samband med pandemin har alla, även de som varit emot idéer om remote work tidigare, tvingats att ställa om. Tvingats att lära sig digitala verktyg som de annars kanske fnös åt. Sedan ska vi inte tala om alla hjälpmedel som faktiskt vuxit fram som ett led av det enorma behovet av digitala mötesplatser som exploderade för ett år sedan. De har ytterligare förflyttat vad som anses vara görbart. Det har förändrat arbetslivet i grunden. 

Men nej, det handlar givetvis inte om att alla SKA sitta hemma eller ALDRIG vara på kontoret. Det vi menar är att möjligheterna finns där. Om du vill vara en Triggerfish Nomad under delar av veckan, månaden eller året så ska det kännas lika självklart som en dag på kontoret eller hemma på soffan. 

För det här mina vänner, det här är work-life-balance på riktigt. 

Är du på?

//Jakob