Alla vet vid det här laget hur det är att jobba hemifrån soffan, köket eller skrivbordet. Men, innan pandemin kom fanns faktiskt “nomad-tanken” redan som en del i vår företagsfilosofi. Så här säger tre av dem som pre-corona testade att bege sig ut i världen – och fortsätta jobba i Sverige och för Triggerfish. 

Jakob Pernvik, VD för Triggerfish

Plats: Mallorca
När: 2015/2016

“Jag hade sedan länge haft en dröm om att få flytta min familj till en annan kultur, ett annat land och få uppleva lite av ett äventyr, mitt i livet. Att göra det som egenföretagare med anställda i Stockholm var såklart en utmaning. Därför valde vi att flytta till Mallis, där fanns enkelheten och närheten till Sverige men även solen, värmen och svenska skolan (för barnen).

Min stora oro var hur mina kollegor skulle motta att jag inte var där lika ofta. Allt gick dock superbra och jag lärde mig att vara effektiv när jag var på besök. Möten sköttes via Hangout, som då hade ganska bristfällig kvalité. Nu har tiderna ändrats och jag tror att både vi och våra kunder kommer jobba så här i perioder i framtiden. Det blir spännande att följa!”

Christian Lechner, Designer på Triggerfish

Plats: New York
När: Våren 2015

Tanken på att arbeta från ett annat land hade slagit mig några gånger så när jag fick möjligheten kunde jag inte motstå. Min tid i New York var fantastisk, upplevelserik och väldigt rolig. Jag bodde i en byggnad i Greenpoint, Brooklyn, som tidigare hade varit en fabrik. Nu var den omgjord till ett bostadshotell i typisk industriell stil. Jag arbetade från ca 07:00 till ca 15:00 för att vara så tillgänglig som möjligt och trots tidsskillnaden var min upplevelse väldigt positiv. Disciplin och tydlighet i kommunikation var a och o, även detaljerade specifikationer av vad som faktiskt skulle utföras.

För Triggerfish så kan möjligheten till distansjobb nog locka fler potentiella kollegor. För en anställd så innebär det en slags frihet och kanske personlig utveckling i form av exempelvis upplevelser och livssyn vilket i sin tur leder till att man trivs och mår bra. Jag är absolut öppen för att bo på andra ställen i perioder igen.”

Johanna Borgström, frilansande Webbcopy

Plats: Bali
När: Maj-okt 2019

“Jag drömde om en annan typ av jobbvardag och sa därför upp mig, hyrde ut lägenheten och flyttade till Bali. Visst, det låter kanske som en klyscha men Bali var perfekt för den typen av liv som jag sökte. På Bali fanns, och jag hoppas det finns kvar även efter pandemin, ett stort community av folk från hela världen som alla ville varva möten med äventyr. Dessutom fanns mängder av Coworking spaces för den som längtade efter kollegor. 

Att jobba med Triggerfish under den perioden var inga som helst problem. Vi hade avstämningar digitalt och använde Google Drive för att dela allt som behövde delas. Tidsskillnaden var kanske komiskt nog mer till en fördel än en nackdel. Triggerfish kunde rent praktiskt skicka iväg en önskan om text sent på eftermiddagen svensk tid och ha den i sin inkorg morgonen därpå. Ibland är det bra att ligga åtta timmar före med arbetsdagen. När tillfälle ges att upptäcka världen igen så kommer jag ta den, arbetslivet får glatt hänga på!”