Anställningsrekord OCH pandemiår. Kombon har tvingat oss tänka nytt när det gäller hur vi får nya stjärnor att hitta sin plats hos oss på Triggerfish. Det här är vad vi lärt oss. Hittills.

1. Digital värld kan faktiskt skapa oanat lugn

Som arbetsgivare vill man ju så gärna att nyanställda så fort som möjligt ska få en helhetsbild, förstå alla discipliner i ens verksamhet och dessutom hejja, vinka och skaka hand med alla på kontoret. Korvstoppningssyndromet hör liksom till. Dock har digitala introduktionspass och hemmajobbandet fört en del bra saker med sig, i alla fall om man lyssnar på dem vi just anställt.

Vanligtvis när man är ny är det mängder av intryck som ska sorteras på en och samma gång; träffa alla kollegor och minnas namn, hitta i lokalerna och förstå alla system. Fördelen med corona-tider är att intrycken snarare kommer lite utportionerat vilket gör att man hinner sortera och reflektera kring dem.

Malin Parkkali, ny digital projektledare

För mig personligen har det varit väldigt bra att bara träffa 4-5 personer åt gången eftersom jag lätt blir överväldigad av mycket människor på en och samma gång.

Christoffer Larsson, ny fullstackutvecklare

Sammanhållningen är viktigare än någonsin

De första veckorna på en ny arbetsplats är viktiga ur en hel mängd aspekter men den kanske absolut viktigaste är den medmänskliga. När alla sitter hemma, mer eller mindre hela tiden, så kan ensamheten krypa sig på snabbt. Speciellt för den som är ny. Det är kanske inte lika naturligt att boka ett digitalt möte med någon man knappt känner som att bara knacka någon på axeln på kontoret när man har en fråga. Därför satsar vi hårt på att tilldela alla en handledare eller Code Buddy som finns där när funderingar uppstår. 

Jag har hunnit bli varm i kläderna nu men när jag var helt ny uppskattade jag att jag alltid kunde slacka min handledare för att be om hjälp. Vi hade också en kort avstämning varje morgon där vi gick igenom hur föregående dag hade gått och om det var något jag hade fastnat på.

Nina Ma, webbutvecklare anställd i augusti 2020

Det är inte bara arbetsuppgifterna som behöver landa väl. De är även otroligt viktigt att känna trygghet i gruppen, att hitta sin plats bland kollegorna, för att våga – och växa. Vi har väl alltid tyckt att vi är bra på “upptåg” på Triggerfish men nu uppskattas de särskilt mycket.

Jag tycker TF är bra på att hitta sätt som får oss att komma lite närmare varandra, trots att vi inte kan träffas på riktigt. Vi har till exempel haft ölprovning och en gemensam frukost med tillhörande “gissa vems kylskåp”-tävling. Sådant hjälper dig verkligen för att komma in i gänget.

Magnus Widén, ny fullstackutvecklare

Snabba ryck från “ni” till “vi” med genuin employer branding 

Att ha en digital intervju är en sak. Att börja på en arbetsplats med endast en skärm-relation att luta sig mot är en helt annan. 

Vi fattade tidigt att det skulle bli en utmaning att kommunicera det som verkligen är Triggerfish (människorna!) i en anställningsprocess. Vi har därför jobbat extremt målmedvetet med vår employer branding. Vi vet att det är ett stort beslut att byta jobb. Vi vill att alla ska trivas tillsammans, känna sig hemma och vilja stanna länge. En förutsättning för det är att de nya ska känna att den röda tråden finns där. Det vi skriver i annonsen, på webben, säger i intervjun, gör första tiden – allt måste hänga samman.

Jag är fortfarande glad över hur likt företaget faktiskt är sin employer branding. Föreställningen jag fick från webbsidan och genom rekryteringsprocessen om hur man tar hand om och bryr sig om sina anställda och sina kunder stämmer faktiskt. Det gick väldigt snabbt att gå från ”ni” till ”vi” för mig. Snabbast någonsin, tror jag.

Christoffer Larsson

Ibland har vi lyckats ses på kontoret första dagarna. Vid flera tillfällen har även flera onboardats samtidigt vilket gjort att det funnits ett sammanhang för de nya att känna igen sig i. En annan viktig aspekt är att nyanställda direkt fått projekt- eller kundteamstillhörighet tilldelat. Det ger ytterligare trygghet.

Jag upplevde en av de mest genomtänkta onboardingprocesserna jag varit med om.

Mats Tuovinen

Föga anade vi vad som komma skulle

Bara veckor innan pandemin exploderade skrev vi ett inlägg om just onboarding, vårt recept på en lyckad sådan för att vara exakt. Då hade vi inte en aning om att vårt “vanliga” onboardingkoncept skulle få sig en rejäl prövning strax därpå. Det är dock intressant att  kunna se tillbaka på hur vi tänkte då, vad som lever kvar och vad som kommit att förändras. 

Och med ett dussin nya kollegor med på tåget sedan dessa så vågar vi nog säga att det gått förvånansvärt bra! 

Jag fick verkligen känslan av att här är ett företag som bryr sig om att träffa rätt vid en anställning – både för företagets och den anställdes skull.

Kristofer Norén